9 december 2014

T4ped Houseclassics - Herinnert u zich deze nog?


Wat is klassiek?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het leuke feest T4PED, afgelopen Zaterdag 6 december, één groot feest der herkenning was. Ik heb de afgelopen jaren naar van alles en nog wat geluisterd. Mika, Radiohead, CDZA, John Legend, Hiphop, Funk, Soul, Brassbands, Bart Peeters, en 'Er is een kinneke'. Je kan het zo gek niet verzinnen, of ik heb het gehoord. Bijna alles, behalve House. Dus kan men mij van alles wijsmaken, als het gaat om Houseclassics. Gelukkig had ik een kundig stel oren in het Platform Theater gespot in de persoon van Rebecca a.k.a. MissMana TheNgrclub. En ze stelde me gerust dat het hele fijne klassiekers waren, met hier en daar een nieuw sausje. Ik stond uren te dansen, dus overduidelijk sprak het me wel aan.

Ven does it again!

Ven (Ronald Mannes) was aan het draaien toen ik binnenkwam. Met een geconcentreerde blik op het publiek, en zijn handen op de draaitafel, wist hij feilloos de juiste beats en classics in te zetten. Het publiek raakte goed in de stemming. Dat moest ook, want even later zou headliner (Dj) Per het van hem overnemen. Overigens moet gezegd worden dat ook Andy Jay en Booy zeer lekker aan het draaien waren. Ven's partner in crime, Dj Rob (Rob Janssen) was tevens aanwezig. Draaien zat er niet in. Hij was op een gig in Munster geweest en had daar een geweldige tijd beleefd, zo wist hij te vertellen. De mensen achter T4PED hadden er een gezellig festijn van gemaakt.

Het sfeervolle aangeklede Platform theater ging lekker los.
Heerlijk publiek.

Het Platform theater was voor de gelegenheid nog mooier ingericht dan het doorgaans al is, De rookruimte was zodanig gevuld, dat er vanaf de straat letterlijk gesprekken gehoord konden worden. Dit was mogelijk omdat de muziek ook prima te horen was in de rookruimte. Hierdoor ging iedereen toch net iets harder praten dan gebruikelijk. Hetgeen van buiten af, weer als een mooie invite fungeerde.

Tussen de rook en wietdampen (Sorry) waren vele bekende gezichten te zien. Notoire Grunneger stappers van weleer, maar ook relatief jonge overhippe luitjes, die je normaal enkel tegenkomt als er ergens iets 'nieuws' te aanschouwen of beluisteren valt. Een verjaardagsgezelschap van een kennisje vrolijkte het geheel op. En enkele diehard housefanaten, maakten het geheel af.  Een mooie mix dus. Het Platform, heeft in tegenstelling tot andere plekken een open karakter. Er past van alles.

Net zoals bij de muziek zagen we classics en younger people door elkaar lopen.
Platform theater, prima platvorm.

Zelf heb ik er ooit met een zwaar Poëzie optreden en met een Discoband gestaan. Maar ook hoempapa-orkesten en singer-songwriters, zouden er zonder enige moeite op de juiste plaats zijn. Ik heb er talentenjachten voor bands gezien waar op één avond daadwerkelijk Death Metal, Reggae en een soort van Hiphophousefunkshizzle te horen was. Alles klopte er. Dat is een mooie eigenschap voor een uitgaansgelegenheid. Platform theater is een ouderwets soort hippe tent. Raar maar waar.

Dj Per had een goede avond [Foto MissMana]
Per zweept de zaal op.

Mijn ondeskundigheid beschreef ik aan het begin al. Terwijl ik tussen het roken en praten door veel stond te dansen, viel het me op dat er toch wel een bepaalde vaste sound in alle hits te horen was. Dit bleek naderhand zo te zijn, omdat Per, gelukkig maar, het publiek ook prima aan het dansen kon houden met zijn eigen sound. Dit is, zo weet ik uit ervaring, voor elke artiest heerlijk. Niemand wil een grootste hits spektakel doen.

Per, uit 1963 krijgt ook in 2014 iedereen aan het dansen.
Een andere Dj een ander geluid.

Dat dit feest niet aan iedereen besteed was, merkte ik later.  Groningen bruist nonstop, zodoende kon het zijn dat ik kortstondig het feest verliet om een andere Dj op een andere plek even te begroeten en support te tonen. Hij is thans up and coming en merkte op dat hij totaal niets met classics had. Hij wilde zichzelf blijven vernieuwen, en zou (dus) nimmer op een houseclassics feest gaan draaien. Hij had er dan ook helemaal niks mee, Dat is vanzelfsprekend zijn goed recht. Hij is bijzonder goed in wat hij doet en staat aan de vooravond van een enorme doorbraak. Dan denk je ook niet aan dergelijke feesten, zou je kunnen zeggen. Toch kan niemand in de toekomst kijken. Zo simpel is dat. Idealen kunnen vergeten voornemens blijken. Of plaats te maken voor iets, waar je jezelf dan goed bij voelt.

Ik denk persoonlijk dat er voor alles en iedereen een plek is. Het confronterende feit dat de beste man zelf in een niet bijzonder vol etablissement stond te wachten op zijn draaibeurt, terwijl er in het Platform theater tot in de late uurtjes volop gedanst werd, is het bewijs. T4PED kan dus nog vele edities mee. Misschien wel net zo lang als de Dj die aan het doorbreken is.

Door Remko (Kaye) Kapinga

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Voel je vrij om je reactie achter te laten.